Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Hukuki İnceleme
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 48 inci ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği 27 Kasım 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Yönetmelik yayım tarihinden 3 ay sonra 27 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu yazı dizimizde sizler için Mesafeli Satışlarda zorunlu olarak uygulanacak Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğini değerlendireceğiz. Özellikle internet üzerinden e-ticaret hacminin artması ile mesafeli satışlar alanında düzenleme yapılması gerekiyordu. E-Ticaret Hukuku kapsamında çıkarılan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çok ciddi değişiklikler getirmese de Tüketici Hukuku anlamında kuralları aşırı derece de sertleştirmiş durumda. Yönetmelik, kurallara uymamanın yaptırımlarını ise firmalar için ciddi sorunlara neden olabilecek şekilde düzenlenmiş olması nedeniyle dikkat çekiyor.
Mesafeli Sözleşmeler Nedir?
Yönetmelikte bu tanım “Satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeleri” olarak ifade edilmiştir. Başka bir deyişle satışın kişilerin aynı yerde olmadan yapıldığı satışlarda uygulanması gereken sözleşmeler olarak da ifade edebiliriz.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Hangi Sözleşmelere Uygulanmayacaktır.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Finansal hizmetler, Otomatik makineler aracılığıyla yapılan satışlar, Halka açık telefon vasıtasıyla telekomünikasyon operatörleriyle bu telefonun kullanımı, Bahis, çekiliş, piyango ve benzeri şans oyunlarına ilişkin hizmetler, Taşınmaz malların veya bu mallara ilişkin hakların oluşumu, devri veya kazanımı, Konut kiralama, Paket turlar, Devre mülk, devre tatil, uzun süreli tatil hizmeti ve bunların yeniden satımı veya değişimi, Yiyecek ve içecekler gibi günlük tüketim maddelerinin, satıcının düzenli teslimatları çerçevesinde tüketicinin meskenine veya işyerine götürülmesi, bilgi verme yükümlülüğü ile bazı istisnai yükümlülükler saklı kalmak koşuluyla yolcu taşıma hizmetleri, Malların montaj, bakım ve onarımı, Bakımevi hizmetleri, çocuk, yaşlı ya da hasta bakımı gibi ailelerin ve kişilerin desteklenmesine yönelik sosyal hizmetler ile ilgili sözleşmelerde uygulanmayacaktır.
Yazımızın devamında mesafeli sözleşmeler yönetmeliği kapsamında ön bilgilendirme, cayma hakkı ve kullanımı, sözleşmenin ifası ve teslimat konularını ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.
Yönetmeliğin Tam Metni İçin Tıklayınız