6552 Sayılı Torba Yasada Neler Var? 2014 Eylül Torba Yasa
Torba Yasanın İçerisinde Neler Var. Hangi Kanunlar Değişti. Yeni Torba Yasa Neler Getiriyor.
Torba Yasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yayınlanması için gönderildi. Peki, kamuoyunda “ Torba Yasa ” olarak bilinen “İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun” neler getiriyor. İşte bu yazımızda Torba yasa yani Yeni Yargı Paketi ile getirilen değişiklikleri sizler için değerlendirdik.
Torba Yasadaki Tüm Değişiklikler
Madenciler ve Taşeron işçiler için kıdem tazminatına yeni düzenlemeler getirildi. Kıdem sürelerinin hesaplanmasında işçi lehine hükümler getirildi.
Madenciler için kıdem ve işe iade davasında çalışma süresi aranmayacak. Haksız yere işten çıkarılan madenci işe iade davası açabilecek.
İş Müfettişlerinin tespitlerine karşı dava açma süresi 30 güne çıkarıldı. Davanın 4 ayda sonuçlandırılması kuralı getirildi.
Asıl işveren maaş ve izinleri takip edecek eksiklerden sorumlu olacak.
Maden işçilerinin çalışma saati haftalık 36 saat olarak belirlendi.
Maden işçilerinin yıllık izin süreleri 4 gün artırıldı.
Maden işçilerine asgari ücretin iki katından az ücret verilemeyecek
Personel alımlarında ihale kanunu şartları ayrıntılı olarak belirlendi.
İşin Gereği ve Teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde hizmet alımı yapılabilecek
Danışmanlık Hizmet alımlarda personel yeterlilik sayısına bakılmayacak
Hizmet alımlarında şartlarına göre Maliye Bakanlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığından görüş alınacak. Uygun görüş alınmadan ihale yapılamayacak.
Hizmet alımlarında alınan işçiler farklı görevlerde çalıştırılamayacak
Hizmet alımlarında kurallara uyulmamasından dolayı doğacak zarar, zararı verenlerden tahsil edilecek. Ayrıca zararı verene çeşitli cezalar verilebilecek.
Hizmet alımlarına ilişkin Yönetmelik çıkarılacak, Hizmet alımları konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Denizyolu taşımacılığı yapan araçların uluslararası seyrüsefer hâlleri iş güvenliği kapsamında olmayacak
On ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde İşyeri hekimi istihdam zorunluluğu olacak.
10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekilibakanlıkça verilen eğitimleri tamamlamak şartıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecek.
Sağlık raporu işyeri hekiminden alınacak. İşyeri hekimi olmayan yerlerde aile sağlığı merkezlerinden alınabilecek.
10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve eğiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye ilişkin hususlar hakkında yönetmelik çıkarılacak.
İşveren sendikaları tüzüklerinde hüküm bulunması ve genel kuruldan karar alınması halinde nakit varlığının %25’ini yatıracağı karşılıksız yardımlaşma fonu oluşturabilecek.
Sendikalarda toplu sözleşme yapma konusunda iş kolu üye şartı %1 olarak belirlendi
Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan işçi sendikaları için toplu iş sözleşmesi yapma konusunda iş kolu üye şartı %3 olarak değiştirildi.
Eskiden verilen çalışma izni hakları saklı kalmak kaydıyla Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izni ile kalmış olan veya en az sekiz yıl kanuni çalışması olan yabancılara, süresiz çalışma izni verilebilir kuralı getirildi. Çalışma izni verilen yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışlarına ilişkin kayıtlar İçişleri Bakanlığı tarafından Bakanlığa bildirilir kuralı getirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca süresiz çalışma izni verilenler için ikamet tezkerelerinden harç alınmayacak.
Özelleştirilen kamu kurumlarındaki personeller işsizlik sigortasından faydalanabilecek.
Ölen sigortalılar için daha önce ödenen işsizlik maaşları geri alınmayacak.
İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için işsizlik sigortası ödemesi yapılacak.
Külçe altın ve külçe gümüş teslimleri ile kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi durumunda KDV uygulanmayacak.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 41 inci maddesi kapsamında taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna devir ve teslimi ile bu taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) devir ve teslimi 31/12/2023 tarihine kadar katma değer vergisinden muaf sayılacak.
Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin on sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri hâlinde borçlanma suretiyle sigortalı sürelerden sayılacak.
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce âkit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların âkit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek.
Yurtdışı borçlanma ile ilgili hükümler kanundan önce dava açıp feragat etmeyenler hakkında uygulanmayacak. Davadan feragat edenlerden yargılama gideri alınamayacak.
Sosyal güvenlik alanında “eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak” SGK’nın görevlerine arasına girdi.
SGK bünyesinde “Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı” oluşturuldu.
Kurulacak Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı’nın görevleri aşağıdaki gibi belirlendi.
a) Sosyal güvenliğe ve sağlık sigortasına ilişkin alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, eğitim, inceleme, yayın ve danışmanlık faaliyetleri yapmak ve yaptırmak.
b) Kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik hizmet içi eğitim programını hazırlamak ve görevde yükselme sınavlarında başarılı olan personeli özel eğitim programı hazırlayarak eğitmek.
c) Kurum personelinin eğitim planını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek.
ç) Sosyal güvenlik ekonomisi ve finansmanı alanında gelişmeleri takip etmek.
d) Sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin sertifika programları hazırlamak.
e) Üniversite ve araştırma enstitüleri ile iş birliği yaparak veya hizmet satın alınması suretiyle eğitim programları, araştırma, geliştirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak.
f) Kamu kurum ve kuruluşlarına, tüzel kişi ve kurumlara sosyal güvenlik konularında eğitim vermek, seminer ve konferans düzenlemek.
g) İkili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerdeki dış temsilcilikler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla eğitim, seminer, staj ve personel değişimi çalışmalarını yürütmek.
ğ) Başkan tarafından verilecek benzer nitelikteki diğer görevleri yapmak.
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne 20 kişilik personel istihdam edilebileceği eklendi.
SGK gelirleri kalemine “Kurumca hazırlanan her türlü standart form, manyetik, elektronik veya akıllı kart satışından elde edilecek gelirler ile her türlü data hattı, internet kullanımı ve benzeri kira gelirleri, Kurumun ödeme kapsamındaki listelere girmek veya bu listelerde kalmak veya değişiklik yapmak için yapılan başvurulardan ve sözleşmelerden elde edilen gelirler” ve “Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden elde edilen gelirler” adı altında yeni maddeler eklendi.
SGK çeşitli belediye gelirleri vergisi, katılma payı, tasdik ücreti, damga vergisi, mahkeme ve icra harçları, emlak vergisi, tapu ve kadastro harçları, döner sermaye bedeli, gibi bedellerden muaf tutuldu.
SGK aleyhine dava kazanılsa bile yazılı başvurunun tebliğinden sonra 30 gün geçmeden icra işlemleri yapılamayacak. SGK bu süre içerisinde ilgili bedelleri ödeyecek.
SGK avukatları vekaletsiz davalara girebilecek. Kurumu vekil sıfatıyla temsile yetkili olan I. hukuk müşaviri, hukuk müşaviri ve kadrolu avukatlarının bir listesi Kurumca yazılı olarak veya Adalet Bakanlığınca belirlenen esaslar dairesinde elektronik ortamda ilgili Cumhuriyet başsavcılığına, bölge idare mahkemesi başkanlıklarına, askerî savcılıklara ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına verilecek. Bu listeler, Cumhuriyet başsavcılığı tarafından adli yargı çevresinde, bölge idare mahkemesi başkanlığınca idari yargı çevresinde bulunan mahkemelere gönderilecek. Yüksek mahkemeler ve bölge adliye mahkemesindeki duruşmalarda temsil yetkisini kullanacakların isimleri ilgili mahkemelerin başsavcılıklarına veya başkanlıklarına bildirilecek. Listede isimleri yer alanlar Baroya kayıt ve vekaletname ibrazı gerekmeksizin Kurum vekili sıfatıyla her türlü dava ve icra işlemlerini takip edebilirler. Vekil sıfatıyla temsil yetkisi sona erenlerin isimleri anılan mercilere aynı usulle derhâl bildirilecek.
Ev işlerinde aynı kişi yanında bir ay içinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar sağlık sigortasından faydalanabilecek.
Yabancı bir ülkede kurulu herhangi bir kuruluş tarafından ve o kuruluş adına ve hesabına Türkiye’ye üç ayı geçmemek üzere bir iş için gönderilen ve yabancı ülkede sosyal sigortaya tabi olduğunu belgeleyen kişiler ile Türkiye’de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yurt dışında ikamet eden ve o ülke sosyal güvenlik mevzuatına tabi olanlar sigortalı sayılacak
50 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar yaş şartı haricinde diğer şartları taşıyorsa yaşlılık aylığı alabilecek.
Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilecek.
Yeraltı işlerinde çalışan işçiler için fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacakları dönem içinde kalan; yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinde fiilen çalışma ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalma şartı aranmayacak.
Kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri borçlanabilecek.
Tüp bebek gibi doğum tedavilerinde 2 olan deneme sayısı 3 olarak değiştirildi.
Harp ve Görev Malülleri için Tüp bebek gibi doğum tedavilerinde Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi ve En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması şartları aranmayacak.
SGK ile sözleşmeli olan kurumlar tüp bebek v.b doğum yöntemlerini kurum şartlarına uygun şekilde faturalandırdığı takdirde ödeme alabilecek.
Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede %30, ikinci denemede %25, üçüncü denemede %20 oranında uygulanacak.
SGK tarafından komisyonlara iştirak edenler ile bilimsel ve akademik nitelikleri dikkate alınarak Kurum tarafından bilimsel nitelikli komisyonlarda veya tıbbi inceleme, tıbbi değerlendirme, tıbbi uygunluk onayı verme gibi iş ve işlemlerle ilgili yürütülen çalışmalarda; üniversitelerden görevlendirilen öğretim üyelerine, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen tabip, diş tabibi ve eczacılara ödeme yapılacak.
Günlük kazanç sınırı sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri için 6,5 katı yerine 3 katı olarak uygulanacak.
Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burslandırılan uluslararası öğrenciler için bursluluk statüleri devam ettiği süre boyunca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu tarafından görevlendirilen kurum öğrenci primlerini ödeyecek.
Kasıt, kusur, hata veya yanıltıcı beyanından kaynaklanmayan prim borçlarında faiz borcun tebliğinden itibaren başlayacak.
Gelir ve aylıklarını kurumdan 1 yıl almayanların aylıkları aylık bağlanma şartlarının yeniden kontrolüne kadar durdurulacak. Eski kanunda bu süre 6 ay olarak belirlenmişti.
SGK alacağı tahsilinin riske gireceğinin öngörülmesi hâlinde, en az üç müfettişten oluşan komisyonun uygun görüşü ve Rehberlik ve Teftiş Başkanının onayıyla altı ayı geçmemek üzere, inceleme veya soruşturma sonuçlanıncaya kadar sağlık hizmeti sunucusunun Kurum nezdindeki muaccel veya müeccel alacaklarının ödemesi, tahsili riske gireceği öngörülen alacakla orantılı olarak durdurulabilicek.
Kurum tarafından sözleşmesi feshedilmiş sağlık hizmeti sunucusuyla feshe neden olan fiillere bağlı olarak oluşan Kurum alacakları tahsil edilmeden ve fesih süresi tamamlanmadan yeni bir sözleşme yapılmayacak.
Kurum aleyhine nitelikli dolandırıcılık yaptığı mahkeme kararı ile tespit edilen sağlık hizmeti sunucusuyla sözleşme hiçbir zaman yenilenemeyecek. Bu fiiller hekimler tarafından yapılırsa ilgili hekimle 3 yıl sözleşme yapılamayacak. İlgili bedeller 3 yıl ödenmeyecek.
Bir ay içerisinde çalışma süresi olarak 10 günden fazla çalışan ev hizmetlilerine sigorta yapma zorunluluğu olacak. 10 günden az çalışanların ise günlük kazanç alt sınırının %2’si iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi adı altından ödenecek.
SGK ihtiyaç fazlası gayrımenküllerini Bakan ve Yönetim Kurulunun onayı ile hazineye devredebilecek.
Genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayımını takip eden aybaşından itibaren altı ay içinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettiri
(Bağkur Sigortalılığı İptal edilenlere için) Esnaf ve sanatkâr siciline veya odasına ya da her ikisine birden kayıtları bulunmakla birlikte üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi üzerine sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilen sigortalılardan 22/3/1985 tarihinden sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31/12/2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayıl Tarımsal faaliyet yürütenler için de bu madde geçerli olacak.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamından çıkarılan işyerlerinin 100 TL ve altındaki borçları tahsil edilmeyecek.
SGK borçları şahıslar ve tüzel kişilikler için yeniden yapılandırılacak.
Birçok prim borcu SGK tarafından yeniden yapılandırılacak.
Soma’daki Maden Faciasında ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak. Eksik primler var ise bunu maliye bakanlığı ödeyecek. Ölenlerin SGK’ya olan tüm prim borçları silinecek.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarda, hizmet akdine tabi çalışmaları nedeniyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talepleri hariç olmak üzere, dava açılmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilmesi zorunlu hale getirildi. Kuruma karşı dava açılabilmesi için taleplerin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması şart geldi. Kurum 60 gün içerisinde cevap vermezse talep reddedilmiş sayılacak ve kurumun cevap vermediği durumlarda başvuru sonrasında 60 gün beklenmeden dava açılamayacak.
Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.
Aday Devlet Memurunlarından adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilecek. İlişikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhâl Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek hükmü getirilmiştir.
Aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezlerinde de nöbet ücretleri verilecek. Nöbet ücretleri en fazla 130 saatken değişiklik ile 60 saate düşürüldü.
İş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin üç katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödene Fakat bu personel sayısının %10’undan fazla olmayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde yeni kadrolar açıldı.
000 öğretmen ataması ve bakanlık hizmet kadrolarına 1.000 hizmetli istihdamı 31/12/2014 tarihine kadar yapılacak.
Afyon Kocatepe Üniversitesinde ve Sakarya Üniversitesinde öğretim elemanlarına yeni kadrolar açıldı.
Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarda düzeltilebilecek. Bu madde kapsamında beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenmek zorundadır. yine Bu madde kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmez; beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez. Bu fıkra uyarınca beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz. Bu fıkra kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme işlemleri bu fıkrada öngörülen beyanname verme süresi içinde yapılır ve düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmayacaktır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelik aidatlarına ait borçların faizleri affedilecektir.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının üyelik aidatlarına ait borçların faizleri affedilecektir.
Araç muayenesi yaptırmaları gerektiği hâlde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanların cezalarına aylık olarak %5 eklenen oran başvuru halinde %1 olarak uygulanacaktır.
Gümrük vergileri, idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları için ödeme kolaylığı ve faiz affı sağlanacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Sigortası ve sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi borçları yapılandırılıyor.
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler terkin edilmiştir.
Tapu ve kadastro işlemleri ile ilgili olarak, Devletin kusursuz sorumluluğu sebebiyle yapılan ödemeler dolayısıyla, ihmali bulunan personel aleyhine başlatılacak rücu istemleri, ödeme tarihinden itibaren iki yıl, her hâlde zarara yol açan işlemin gerçekleştirildiği tarihten itibaren on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrayacaktır hükmü getirilmiştir.
Din hizmetleri koordinatörlerine diplomatik pasaport verilecek.
Bakanlar Kurulu kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, eser sahibinin ölümünden sonra, koruma süresinin bitiminden önce, kamuya mal edilebilecek.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü elektrik enerjisi üretmek amacıyla yapılacak olan hidroelektrik tesislerinin baraj, regülatör, yükleme havuzu, tünel, kanal, borulu isale hattı gibi su yapısıyla ilgili kısımları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak baraj, gölet ve regülatör gibi su yapılarının inşasının inceleme ve denetimi zorunlu olarak yapacak.
Harcırah Kanunu Memuriyet Mahalli kavramı değiştirildi. Buna göre “Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri” olarak tanımlandı.
Orman Koruma ve Yangınla mücadele için orman içlerine çeşitli yapılar yapılacak.
Soma kazasında hayatını kaybeden kişilerin mirasçılarına konutlar yapılıp ücretsiz tapuları ile birlikte verilecek.
Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı vergiden muaf olacak.
Din işleri yüksek kurulu üyeliklerinde Fakülte Dekanlarının seçtiği ve her bölgeden en az iki kişi olmak üzere 40 kişi olacak.
Avukatlık Kanununda bulunan Avukatlık Sınavı bu kanun ile birlikte kaldırılmış oldu.
Aday Öğretmenliğe atanmada sırf sözlü mülakat ile alım yapılabilecek bu durum bakanlığında yetkisinde olacak.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezî ve ortak sınavlar, bu sınavlara ilişkin iş ve işlemler ile sınav sonuçları hakkında açılan davalara ilişkin yargılama usulü getirildi. Dava açma süresi 10 gün olarak belirlendi.
Açıktan, naklen veya vekâleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği, ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle iki yıl içinde yerine getirilir. Bu görevliler hakkındaki mezkur işlemlerin uygulanması, telafisi güç veya imkânsız zararları doğuran hâllerden sayılmaz hükmü getirildi.
Tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Ancak, büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alan ve yukarıda nitelikleri belirtilen taşınmazlardan basit usulde vergilendirilenlerin dışında ticari faaliyetlerde kullanılanlar hakkında emlak vergisinin yarısı ve çevre temizlik vergisinin tamamına ilişkin bu muafiyet hükmü uygulanmaz kuralı getirildi.
Kamulaştırma Kanununda “Ancak, maliklerinin mülkiyet hakkının kullanılmasının engellenmemesi, can ve mal güvenliği bakımından gerekli önlemlerin alınması kaydıyla, kamu yararına dayalı olarak taşınmazların üstünde teleferik ve benzeri ulaşım hatları ile her türlü köprü, taşınmazların altında metro ve benzeri raylı taşıma sistemleri yapılabilir. Taşınmazların mülkiyet hakkının kullanımının engellenmemesi hâlinde, taşınmazlara ilişkin herhangi bir kamulaştırma yapılmaz. Taşınmaz sahiplerine bu işlemler nedeniyle kamulaştırma, tazminat ve benzeri nam altında herhangi bir ücret ödenmez. Yapılan yatırım nedeniyle taşınmaz maliklerinden değer artış bedeli alınamaz” düzenlemesi yapıldı.
Kamulaştırılan malın geri iadesinde “kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte üç ay içinde ödeyerek taşınmaz malı geri alabilir. İade işleminin kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra bir yıl içinde gerçekleşmesi hâlinde kamulaştırma bedelinin faizi alınmaz” kuralı getirildi. Bu madde kamulaştırılan taşınmaz malların eski malikleri veya mirasçıları tarafından bu taşınmaz malların geri alınması, bedel veya tazminat talebiyle açılan ve henüz kesinleşmeyen davalarda da uygulanacaktır hükmü Kamulaştırma Kanununa eklendi.
Başbakanlığa bağlı olarak “Sektörel İzleme ve Değerlendirme Raportörleri” kadrosu açıldı.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Kanunu’na kanunda “belirtilen cihazları imal edenler satıştan önce; ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecburdur” ifadesi eklendi.