Araçta Uyuşturucu – Esrar Bulunması Hakkında Yargıtay Kararları
T.C
YARGITAY
10. CEZA DAİRESİ
E. 2003/3830
K. 2003/19193
T. 23.9.2003
UYUŞTURUCU MADDE BULUNDURMAK VE KULLANMAK SUÇU (Aleyhine Yeterli Delil Olmayan Sanığın Araçta Yakalanan Uyuşturucunun Kendisine Ait Olduğunun İkrarı Karşısında TCK. Mad. 405’ün Uygulanması)
ALEYHTE YETERLİ DELİL BULUNMASI ( Aleyhine Yeterli Delil Olmayan Sanığın Araçta Yakalanan Uyuşturucunun Kendisine Ait Olduğunun İkrarı Karşısında TCK. Mad. 405’ün Uygulanması)
ARAÇTA UYUŞTURUCU YAKALANMASI ( Aleyhine Yeterli Delil Olmayan Sanığın Araçta Yakalanan Uyuşturucunun Kendisine Ait Olduğunun İkrarı Karşısında TCK. Mad. 405’ün Uygulanması )
765/m.405
ÖZET: Aleyhine yeterli delil olmayan sanığın araçta yakalanan uyuşturucunun kendisine ait olduğunun ikrarı karşısında TCK’nın 405/2 maddesinin uygulanması gerektiği gözetilmelidir.
DAVA: Uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmak suçundan sanık Bilal’ın yapılan yargılanması sonunda; hükümlülüğüne ilişkin GAZİPAŞA Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 225.01.2003 gün ve 2002/227 esas, 2002/17 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay’ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bozma isteyen tebliğnamesi ile 09.06.2003 tarihinde Daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
KARAR: Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde tartışılan delillere ve dosya içeriğine uygun gerekçeye göre; yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine; Ancak: Hakkında ihbar ya da istihbari bilgi bulunmayan ve olay günü jandarmanın mutad kontrolleri sırasında durdurulan Fırat’ın kullandığı otomobilde yakalanan sanık Bilal’in, beraat eden Fırat ve Abdül ile aynı konumda olmasına ve aleyhinde yeterli delil bulunmamasına rağmen aracın peçete kutusu içinde yakalanan esrarın kendisine ait olduğunu kabul ederek suçunun ortaya çıkmasına hizmet ve yardım ettiği düşünülmeden hakkında TCK.nın 405/2. maddesinin uygulanmaması,
SONUÇ: Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün istem gibi BOZULMASINA, 23.09.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
T.C.
YARGITAY
10. CEZA DAİRESİ
E. 2009/6139
K. 2009/18152
T. 23.11.2009
UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ YAPMA (Araçta Yapılan Aramada Kişisel Kullanım Sınırı İçerisinde Bulunan Esrar Maddesinin Ele Geçirilmesi – İkrarı İle Kendi Suçunun Ortaya Çıkmasına Hizmet ve Yardım Ettiği/Etkin Pişmanlık Hükümlerinin Uygulanacağı)
ARAÇTA YAPILAN ARAMADA ESRAR ELE GEÇİRİLMESİ (Kişisel Kullanım Sınırı İçerisinde Bulunan Esrar Ele Geçirilmesi – Kendi Suçunun Ortaya Çıkmasına Hizmet ve Yardım Ettiği/Etkin Pişmanlık Hükümlerinin Uygulanacağı)
ETKİN PİŞMANLIK (Uyuşturucu Madde Ticareti Yapma – İkrarı İle Kendi Suçunun Ortaya Çıkmasına Hizmet ve Yardım Ettiği/Etkin Pişmanlık Hükümlerinin Uygulanacağı)
5237/m.191, 192
ÖZET: Görevlilerce yapılan yol aramasında, sanıkların beraber seyir halinde oldukları, sanığın yönetimindeki araçta yapılan aramada, kişisel kullanım sınırı içerisinde bulunan net 329,5 gr esrar maddesinin ele geçirildiği: H’nın esrarı diğer sanık Ş’den bedelsiz aldığını söylediği, Ş’nin de aynı yönde ifade verdiği; böylelikle ikrarı ile kendi suçunun ortaya çıkmasına hizmet ve yardım ettiğinin anlaşılması karşısında; hakkında 5237 sayılı TCK’nın 192/3. maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerekliğinin gözetilmemesi, isabetsizdir.
DAVA: Uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan sanık Şaban K. ve kullanmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurma suçundan sanık Hamza A. hakkında Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılama sonucu, 21.10.2008 tarihinde, 2008/150 esas ve 2008/501 karar sayı ile kurulan mahkumiyet hükümlerinin sanık Şaban K. ve sanıklar müdafileri tarafından temyiz edilmesi üzerine, dava dosyasının Yargıtay C. Başsavcılığı’nın bozma isteyen tebliğnamesi ile 15.04.2009 tarihinde Dairemize gönderildiği anlaşıldı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR: A- Uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan sanık Şaban K. hakkında kurulan hükmün incelenmesi: Dosya kapsamına göre; görevlilerce yapılan yol aramasında, sanıkların beraber seyir halinde oldukları, sanık Hamza’nın yönetimindeki araçta yapılan aramada, kişisel kullanım sınırı içerisinde bulunan net 329,5 gr esrar maddesinin ele geçirildiği: Hamza’nın esrarı diğer sanık Şaban’dan bedelsiz aldığını söylediği, Şaban’ın da aynı yönde ifade verdiği; böylelikle ikrarı ile kendi suçunun ortaya çıkmasına hizmet ve yardım ettiğinin anlaşılması karşısında; hakkında 5237 sayılı TCK’nın 192/3. maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerekliğinin gözetilmemesi,
B- Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan sanık Hamza Atilla hakkında kurulan hükmün incelenmesi:
1- Hükümden önce 19.12.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5560 sayılı Kanunla değişik 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesinde, uyuşturucu madde kullanmış olan sanık Hamza A. hakkında, birinci fıkraya göre cezaya hükmedilmeden ikinci fıkra gereğince sadece tedaviye ye denetimli serbestlik tedbirin karar verilebileceği gibi altıncı fıkranın yollaması uyarınca birinci fıkradaki ceza ile birlikte ikinci fıkradaki tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirine de, hükmedilebileceği öngörüldüğünden, diğer seçenek tartışılmadan sanık hakkında ceza ile birlikte tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine hükmolunması,
2- Kabule göre; yukarıda açıklandığı şekilde sanık Hamza’nın esrarı diğer sanık Şaban’dan bedelsiz aldığını, söyleyerek Şaban’ın suçunun ortaya çıkmasın, hizmet ve yardım ettiği halde, hakkında 5237 sayılı TCK’nın 192/3. maddesi uyarınca etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmaması,
SONUÇ: Yasaya aykırı, sanık Şaban K. ve sanıklar müdafilerinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin BOZULMASINA, sanık Şaban K.’nın tutuklu olarak geçirdiği süre ve bozma nedenine göre sanığın TAHLİYESİNE, başka suçtan hükümlü ya da tutuklu olmaması halinde salıverilmesinin sağlanması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, 23.11.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.