İş Güvenliğinde Yapılacak Köklü Değişiklikler
İş güvenliği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra kademeli olarak çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmaları zorunlu kılınmıştır. Bu kapsamda kasaptan berbere, bakkaldan büfeye hatta apartmanlara kadar bir kişi dahi işçi çalıştırılması durumunda iş güvenliği hizmeti alınacaktı.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri hali hazırda bu kapsamda iş güvenliği hizmeti alırlarken, az tehlikeli işler için 01.07.2016 tarihinden itibaren bu hizmetin alınma yükümlülüğü başlayacaktı.
Tabii bu durum işverenler tarafından tepkiyle karşılandı. Çünkü bu hizmetin alınmasının zorunlu kılınması işverenlere ek bir maliyet yükleyecekti. Bir apartman görevlisi çalıştırılan binanın bile iş güvenliği hizmeti alacak olması tabiri caizse herkesi tedirgin etti. Hatta 10 işçiye kadar çalışanı olan yerlere devlet desteğinin verileceğine ilişkin yürürlüğe konulan yönetmelikteki parasal tutarların düşük olması da bardağı taşıran son damla olmuştu.
Bu eksende Çalışma Bakanlığı çok doğru bir düzenleme yapmak için kolları sıvadı. Yapılması düşünülen yönetmelik değişikliği ile 10 kişiden az çalışanı bulunun az tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği kapsamında uzman, hekim ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmaları zorunlu olmaktan çıkarılıyor. Böylelikle küçük kapasitede iş yapan işverenler (apartman, bakkal, kırtasiyeci gibi), bu düzenleme ile müjdeli bir haber alacaklar.
SGK’lılar hafta sonu ve akşamları özel hastaneye gitmesin
SGK kapsamında olanlar özel hastanelerden diledikleri gibi istifade etmekteydiler. Ancak 1 Nisanda yapılan düzenleme ile, SGK’lı olup akşamları ve hafta sonları özel hastanelere giden hastaların normal muayene olması durumunda SGK sistemi provizyon vermeyecek. Yani, akşamları (mesai saatleri dışında) ve hafta sonları özel hastaneye gidenlerin sağlık giderlerini SGK değil de, hastalar kendi ceplerinden ödeyecekler.
Bir diğer hususta hep sıkıntı yaşanılan acil durum halidir. Acil hallerde eskiden olduğu gibi hastanın akşam veya hafta sonu özel hastaneye başvurup başvurmadığına bakılmaksızın, özel hastane tarafından sağlık hizmeti verilecektir.
Bu düzenlemenin olumlu veya olumsuz olmasını iki yönden değerlendirmek gerekmektedir. Öncelikle özel hastanelerde çalışan doktorların çalışma koşulları düşünüldüğünde, en azından onları yükünü alma bakımından olumludur. Keza SGK bütçesine de bu düzenlemenin olumlu yansıyacağı kuşkusuzdur.
Buna karşın özel hastanelere gidemeyen vatandaşların kamu hastanelerine yönelmesi durumunda, oluşacak yoğunluğun ve bu çerçevede sunulacak sağlık hizmetinin niteliği yönünden durum değerlendirildiğinde pek iç açıcı bir durumun olmayacağı söylenebilir.
OSMAN ÖZBOLAT
SOSYAL GÜVENLİK DENETMENİ
Kaynak: http://www.osmanozbolat.com/07/04/2014/guvenliginde-koklu-degisiklik-geliyor/