ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇU
“Özel Hayatın Gizliliği Suçu” sosyal medyanın yaygın şekilde kullanılmasından sonra önem arz eden bir konu haline gelmiştir. Son zamanlarda birçok ünlü sahte hesaplar sebebiyle şikâyette bulunmakta ve bu şikâyetlerde TCK 134 maddesi uyarınca cezalandırılmaktadır. Özel Hayatın Gizli olması gerekmektedir. TCK da düzenlenen bu madde de kişilerin gizli yaşam alanlarının kayıt altına alınmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Bu suç 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda 134 madde de düzenlenmiştir. Bu maddenin metni aşağıdaki şekliyle kanunda yer almaktadır.
“DOKUZUNCU BÖLÜM
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal(1)
Madde 134-
(1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.(1)
(2) (Değişik: 2/7/2012-6352/81 md.) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”
Bu maddenin yorumunu yapacak olursak;
134/1 fıkrasında; Özel hayatı ihlal eden kişiye 1 yıl ila 3 yıl arasında ceza verileceği hükmü konulmuştur. Bu sadece gizliliğin söz, yazı olarak ihlalini kapsamaktadır. Resim, video, ses kaydı gibi görüntülerin veya seslerin kayda alınması şeklinde özel hayatın gizliliği ihlal edilirse verilecek ceza bu madde kapsamında bir kat daha artacaktır. Kanunda özel hayatın gizliliğine önem verilmiştir. Aile yapısı, kişilerin gizli bir yaşantısının olması ve bunun kutsallığından kaynaklı olarak özel hayatın gizliliğinin ihlali cezalandırılmaktadır.
134/2 fıkrasında; maddenin ilk fıkrasının ikinci cümlesinde bahsedilen özel hayatın gizliliğini görüntü veya seslerin kayda alınmasından sonra bunların açıklanmasına verilecek ceza tanımlanmıştır. Bu görüntü veya ses kayıtlarını hukuka aykırı şekilde açıklayan kişiye 2 ila 5 yıl arası hapis cezası verileceği hükme bağlanmıştır. Bu açıklama basın ve yayın yoluyla olursa yine aynı cezaya hükmedilecektir. Bu madde 2012 senesinde değişikliğe uğramıştır. Zaten kayıt ve kişisel olarak ifşa etmek yani açıklamak hemen hemen çok benzerdir. Oysa basın yayın yoluyla bu görüntü ve kayıtların yayılması toplumda bir çok kişinin bu konuyu öğrenmesine sebep olur. Bu nedenle TCK da bu fıkra kapsamına giren suçların daha ağır şekilde cezalandırılması öngörülmüştür.
KANUN GEREKÇESİ
MADDE 134.– Maddenin birinci fıkrası metninde, özel hayatın gizliliğinin ihlâli suç olarak tanımlanmaktadır. Böylece, gizli yaşam alanına girerek veya başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının saptanması ve kaydedilmesi cezalandırılmaktadır.
İkinci fıkrada, böylece elde edilen saptama ve kayıtlardan herhangi bir suretle yarar sağlanması veya bunların başkalarına verilmesi veya diğer kimselerin bilgi edinmelerinin temini veya basın ve yayın yoluyla açıklanması suçun ağırlaşmış şeklini oluşturmaktadır.
Maddenin ikinci fıkrasında, kişinin özel hayatına ilişkin görüntü veya seslerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu görüntü veya sesler örneğin soruşturma kapsamında hukuka uygun bir şekilde kayda alınmış olabileceği gibi, birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesi suretiyle elde edilmiş olabilir. İkinci fıkrada tanımlanan suç, elde edilmiş olan bu ses veya görüntü kayıtlarının ifşasıyla, yayılmasıyla, yani yetkisiz kişilerce öğrenilmesinin sağlanmasıyla oluşur. Bu ifşanın hukuka aykırı olması gerekir. Bu bakımdan özel hayata ilişkin kayıtların, savcılık veya mahkemeye verilmesi, duruşmada gösterilmesi ve dinlenmesi hâlinde, söz konusu suç oluşmayacaktır. İfşanın, basın ve yayın yoluyla yapılması, söz konusu suçun nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir.
Avukat Arif BALTACI