Denetimli Serbestlik Meslek Edindirme Kursları Soru – Cevap
DENETİMLİ SERBESTLİK MESLEK EDİNDİRME KURSU NEDİR?
CEVAP : Mahkeme tarafından suç işlemiş kişilere yada hükümlülere belirli bir mesleğin öğrenilmesi şeklinde de ceza verilebilmektedir. Suç işlemiş kişileri yada hükümlüyü belirli bir mesleği öğrenmeye tabi tutan cezalandırma sistemine verilen genel addır.
DENETİMLİ SERBESTLİK MESLEK EDİNDİRME KURSUNA DEVAM ETME CEZASI ALDIM ŞİMDİ NE OLACAK?
CEVAP : Mahkeme tarafından suç işlemiş kişilere yada hükümlülere verilen bu cezanın uygulanmasında denetimli serbestlik müdürlükleri ve büroları yetkilidir. Bu cezayı alan kişiler ikametgahının bulunduğu denetimli serbestlik müdürlüğüne veya bürosuna giderek kendisi için bir denetimli serbestlik planı oluşturulacaktır. Bu denetimli serbestlik planında kişinin kabiliyetlerine uygun bir ve eğitim verilen bir meslek seçilecektir. Kişinin bu meslek eğitimine aksatma yapmadan devam etmesi zorunludur. Eğitim sonunda sınav gibi başarı ölçme kriterleri mevcutsa kişi bu başarı ölçme kriterlerini de başarı ile geçmelidir.
Mahkemece belirlenen sürede eğitime tabi tutulan kişinin dosyası Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından mahkemeye kapatılarak iade edilir. Kişi cezasını bu şekilde çekmiş sayılır.
DENETİMLİ SERBESTLİK MESLEK EDİNDİRME KURSUNA KATILABİLİR MİYİM?
CEVAP :Öncelikle bunun için suçun cezasının hapisle infazdan çıkarılarak denetimli serbestliğe tabii tutulması gerekmektedir. Eğer mahkeme hakimi cezayı denetimli serbestlik olarak belirlemişse veya infaz hakimi cezanın kalanının denetimli serbestlikle geçirilmesine karar vermişse yükümlülük olarak meslek edindirme kursuna gitme şartı getirebilir. Bu yükümlülüğün verildiği suçlular bu kapsam da meslek edindirme kurslarına katılabilmektedir.
DENETİMLİ SERBESTLİK EĞİTİMLERİ İŞ İMKÂNI SAĞLIYOR MU?
CEVAP : Denetimli serbestliğin bir amacı da kişinin suç işlemesine sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak ve kişiyi topluma yeniden kazandırmaktır. Bu amaçla yükümlülük olarak verilen meslek edindirme kurslarına katılarak cezanın infazı imkanında da amaç kişinin bir meslek edinmesi ve kendisini suça sürükleyen sebeplerden bir nebze olsun arındırılmasıdır. Meslek edindirme kursları bu amaçla sonuca yönelik hareket etmekte ve işçi ihtiyacı olan alanlarda bu tür kurslar açılmaktadır. Bu kursa katılan yükümlünün de bu kursu başarı ile bitirdiği takdirde iş bulma imkanı oldukça yüksek olacaktır.
DENETİMLİ SERBESTLİK MESLEK EDİNDİRME KURSUNDA HANGİ MESLEKLER ÖĞRETİLİYOR?
CEVAP : Denetimli Serbestlik şeklinde verilen mesleki eğitimler geniş bir yelpazede verilmektedir. Birçok güncel meslek bu kurslar kapsamında öğretilmektedir. Amaç kişinin sıradan bir mesleği öğrenmesi değil ekonomik olarak hayatını idare edebileceği veya isteğe bağlı olarak kendi işini yapabileceği ve kimsenin desteğine ihtiyacı olmadan hayatını devam ettireceği bir mesleğin kişiye kazandırılmasıdır. Birçok meslek alanında eğitim verilmekle birlikte örnek olarak aşağıdaki liste gösterilebilir.
-
Bilgisayar
-
Doğal Gaz Tesisatçılığı
-
Su Tesisatçılığı
-
Kuaförlük
-
Biçki – Dikiş
-
Arıcılık
-
Hayvancılık
-
Elektrik Tesisatçılığı
-
Araç Tamiri