MARKA HUKUKU ve MARKA DAVALARI
Firmalar yıllarca emek verdiği ve hizmetlerini meydana getirdiği ürünleri pazarlamak için bir yol denerler. Çeşitli platformlarda reklamlar verirler ciddi maliyetlerin altına girerler. Bunları yapmaktaki tek amaçları piyasada tanınan bir firma olmak yani markalaşmaktır. Peki, firma sahibi olarak hiç düşündünüz mü? Yıllarca emek verip uğraştığınız ekmek kapınıza kötü niyetli kişiler ya da firmalar tarafından yapılabilecek saldırıları, sizin emek verip uğraştığınız zorlukla elde ettiğiniz firmanızın adının ya da ürünlerinin taklit edilerek sizin itibarınızdan nemalanacaklarını, Bu tür bir durumla karşılaştığınızda neler yapabilirsiniz? Eğer Markanızı Tescil ettirmemiş iseniz firmanız adına yapılacak her şey çok kısıtlı. Yeni Ticaret Kanunu hükümlerince koruma talebinde bulunmak için Marka Tescili yapmanın zorunlu olduğunu biliyor muydunuz? Firmanızın ürünlerini taklit ederek sizi zarara uğratabilecek kişileri ya da firmanızın adını veya ayırt edilemeyecek derecede benzer bir adı kullanarak firmanızın itibarını kullanıp satışlarınızı etkileyebilecek kişi ya da firmaları engellemek için yapmanız gereken öncelikli işlem marka tescilidir.
Firmanızın ismini, logonuzu, ürünlerinizin isimlerini veya hizmet verdiğiniz alana ilişkin olarak markanızı tescil ettirmiş iseniz, firmanız koruma altındadır. Marka Tescil Belgesinin korumasına dayanarak marka davaları yolu ile firmanızın adını ya da ürünlerini taklit eden şahıs ya da şirketlere müdahale ederek, firmanızı zarara uğratan kişilerin hapis cezaları almasını, ticaretten men edilmesini ve firmanızın uğradığı zararı tazmin etmelerini sağlanabilir.
MARKA NEDİR?
Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajlarının gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretlerdir. Markanızı firmanızın adı olarak tescil ettirebileceğiniz gibi, firmanızın ürünlerini de mal veya ambalajı ile birlikte de tescil ettirebilirsiniz.
MARKA TESCİL İŞLEMLERİ NEDİR NE İŞE YARAR?
Marka tescili Türk Patent Enstitüsüne yapılacak bir başvuru ile başvurulan sınıf ya da sınıflara ait yasal harç ve ücretleri TPE’ye yatırılarak yapılan ve markanızı koruma altına alan bir işlemdir.
Marka Tescili için öncelikle yapılacak işlem firmanıza ya da şahsınıza ait markanın bir örneğinin hazırlanması olacaktır. Logonuz, Firmanızın Logosunda kullanılan fontlar, varsa ürününüze ait ambalaj tasarım ve etiketlerinden oluşur. Marka Örneği oluşturulduktan sonra markanızı hangi sınıfta kullanmak istiyorsanız bu tespit edilecektir. Tek sınıfta ya da Birkaç sınıfta birden markanızı tescil ettirebilirsiniz. Markanızın hangi sınıflarda kayıt edileceği talebinizi bildirdikten sonra bu sınıflarda ilgili markanın tescil edilip edilemeyeceği hususu tarafımızdan ayrıntılı bir biçimde araştırılır. Bu araştırma sonrasında tarafınıza ayrıntılı bir rapor sunulur. Marka araştırması sonucunda talep ettiğiniz marka tescile uygun ise tarafımızdan Marka Başvuru Formu hazırlanır. Marka Başvuru Formu tarafımızdan Türk Patent Enstitüsüne iletilir. Markanız için TPE inceleme yapar. TPE Markanızı Tescil Ettirmek için herhangi bir engel olmadığını bildirir. Daha sonra Markanızı 556 sayılı Kanunun ilgili 7. Ve 8. Maddeleri uyarınca da markanızın tescilini red etmek için mutlak ya da nispi nedenler olup olmadığını araştırır. Markanızın tescili için red nedenleri yok ise markanız TPE tarafından çıkarılan Resmi Bültende yayınlanır. Markanızın bültende yayınlanmasından itibaren 3 aylık bir itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süre zarfından herhangi bir itiraz olmaz ise markanız kesinleşir ve koruma süreniz başlar. Markanızın kesinleşmesinin ardından TPE tarafından düzenlenecek Marka Tescil Belgesi yasal harçları firmanız ya da şahsınız tarafından ödenerek tarafımızca size teslim edilir.
Kanun Hükmünde Kararnamenin bildirdiği haklardan yararlanmanın temel koşulu marka tescilidir. Ürün veya Hizmetiniz ile ilgili olarak piyasada tekel hakkı sağlamak için marka tescili yaptırmak zorundasınız.
Marka tescili firmanız için en büyük güvencedir. Markanızın kullanılmasını ve taklit edilmesi engellemek için işlem yapmak markanın sizin ya da firmanızın adına tescil edilmiş olmasına bağlıdır. Hukuksal olarak, 556 Sayılı KHK gereğinde markanızı taklit eden firmaya karşı mücadele başlatabilmenizin birinci şartı marka tescilidir. Marka tescili yaptırmamanız durumunda markanıza karşı yapılan hukuk dışı saldırılara karşı herhangi bir hukuksal yaptırımda bulunamazsınız. Firmanıza ait olsa bile taklit ürünlerle ilgili herhangi bir hak iddia edemezsiniz.
Markalar hakkında bir kanun henüz çıkarılmamıştır. Marka işlemlerini yaparken göz önün aldığımız hukuki dayanağımız ise 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedir. Bu kararnameye göre Marka Tescilinden Doğan Hakların Kapsamı
Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. Marka sahibi, aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep edebilir:
a) Markanın tescil kapsamına giren aynı mal ve/veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin kullanılması.
b) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal ve/veya hizmetlerin aynı veya benzeri mal ve/veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından, işaret ile tescilli marka arasında ilişkilendirilme ihtimali de dahil, karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılması.
c) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsamına giren mal ve/veya hizmetlerle benzer olmayan, ancak Türkiye’de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle tescilli markanın itibarından dolayı haksız bir yarar elde edecek veya tescilli markanın itibarına zarar verecek veya tescilli markanın ayırt edici karakterini zedeleyecek nitelikteki herhangi bir işaretin kullanılması.
Aşağıda belirtilen durumlar, birinci fıkra hükmü uyarınca yasaklanabilir:
a) İşaretin mal veya ambalajı üzerine konulması.
b) İşareti taşıyan malın piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanması, teslim edilebileceğinin teklif edilmesi veya o işaret altında hizmetlerin sunulması veya sağlanması.
c) İşareti taşıyan malın gümrük bölgesine girmesi, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması.
d) İşaretin, teşebbüsün iş evrakı ve reklamlarında kullanılması.
e) İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bir bağlantısı olmaması koşuluyla, işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde, alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimlerde kullanılması.
Markanın sahibine sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayın tarihi itibarıyla hüküm ifade eder. Marka tescil başvurusunun bültende yayınlanmasından sonra gerçekleşen ve marka tescilinin ilan edilmesi halinde yasaklanması söz konusu olabilecek fiiller nedeniyle başvuru sahibi, tazminat davası açmaya yetkilidir. Mahkeme, öne sürülen iddiaların geçerliliğine ilişkin olarak tescilin yayınlanmasından önce karar veremez.
MARKA TESCİL BELGELERİ NELERDİR?
-Başvuru Formu
-Markanın hangi sınıfta hangi mal veya hizmetlerde kullanılacağının listesi
-Logo Örneği (markanıza ait logo yoksa Tasarımcılarımız tarafından Kurumsal Kimlik çalışılarak logo oluşturulması firmanız adına daha faydalı olacaktır.)
-Vekaletname (Marka Vekili olarak İşlemlerinizi takip edebilmemiz için gerecektir. Noterden çıkartılmasına gerek yoktur.)
-Resmi Harçların ödendiğine dair dekontlar (Harçlar TPE tarafından belirlenir)
MARKA TESCİLİNİ NEDEN YAPTIRMALISINIZ?
556 Sayılı KHK’da bildirildiği üzere “Markanın sahibine sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayın tarihi itibarıyla hüküm ifade eder.” Yani markanızı korumak için yapacağınız bütün işlemler marka tescili ile başlayacaktır. Markanızı tescil ettirmek ciddi emek ve maliyet ile tanınır hale getirdiğiniz ürün ve hizmetlerinizi kötüniyetli 3.kişilere karşı koruma altına almak demektir. Markanızı tescil ettirmediğiniz takdirde 556 Sayılı KHK’nın sağladığı hiçbir haktan faydalanamazsınız.
Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında çalışan bütün işletmeler çeşitli ürünler üzerinde çalışmakta ve bu ürünlerin gerek tasarım olarak gerekse içerik olarak tanıtımını yaparak ciddi maliyetler altına girerler. Koruma altına alınmayan bir markanın taklit edilmesi durumunda “Markalar Hakkında Çıkarılmış Kanun Hükmünde Kararnamenin sağladığı hakların hiçbirinden faydalanamazsınız. Markamı önce tanıtayım daha önce tescil edeyim diye düşünen bir grup tacir markasının öngörülemeyecek derecede gelişmesi veya bu sırada başka bir firma ya da şahıs tarafından marka olarak tescil edilmesi durumunda ciddi zararlara uğrayacaktır. Unutulmaması gereken en önemli nokta Türk Patent Enstitüsü Bünyesinde “Marka Tescili” Belgesini almamış olan bir firma o markanın yasal olarak sahibi değildir. Söz konusu marka 3.kişiler tarafından kolaylıkla tescil ettirilebilir. Marka Tescilinde en önemli husus müracaatın başvuru tarihi ve saatidir. Firmanızdan önce başvuru yapmış bir firmaya karşı yapılabilecek tek şey marka tescili kesinleşmeden önce yasal yollara başvurmaktır. Fakat kullanılabilecek bu yasal yollarda kesin sonuç çıkacağının hiçbir zaman garantisi olamaz.Firmalar Ticari Unvanları dolayısıyla ticaret siciline kayıt olmalarının bu anlamda kendilerini koruduğunu düşünürler. Oysa Ticaret Siciline kaydedilen ticari unvan Markalar Hakkında çıkan KHK’nın sağladığı hakları sağlamaz. Kullanılan Ticaret Unvanlarının birbirine benzer olabildiğini düşünürsek firmanız ile benzer bir isimdeki firma sizden sonra kurulsa bile markayı firmanızdan önce tescil ettirmiş ise firmanız Markalar Hakkında çıkan KHK’nın sağladığı haklardan yararlanamayacaktır. Hatta Markayı tescil ettiren firma başvuru yaptığı takdirde ticaret unvanınızı bile değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu durumda yıllarca verdiğiniz emekleriniz, firmanız için yaptığınız bütün masrafların boşa gitmesi anlamına gelir. Firmalar maliyeti yüksek olmayan marka tescili işlemi ile doğabilecek bu tür zararların önüne kesin bir şekilde geçebilir. Bu yüzden marka tescili gereklidir. Markanızı tescil ettirmeniz firmanızın geleceğinin teminatı olacaktır.
Marka Araştırma Hizmeti Nedir?
Marka Araştırma Hizmeti; Firmanızın İmza Patent’ten talep ettiği marka içeriğine göre Marka Danışmanlarımız tarafından marka hakkında gerekli tüm araştırmalar yapılır. Bu araştırmalarda; markanın tescil edilebilir olup olmadığı, başvurulan sınıfta aynı veya benzer bir isimde daha önceden marka tescili yapılıp yapılmadığı, markanın isim veya logosundan kaynaklı olarak ne kadar risk taşıdığı tespit edilerek firmanıza ayrıntılı bilgi verilir. Marka Danışmanlarımız Markanız hakkındaki araştırmayı resmi marka veri tabanında yapar. Marka araştırmasının amacı firmanızın uğrayabileceği bütün riskleri ortadan kaldırmaktır.
Marka İzleme Hizmetinin İçeriği Nedir?
Marka İzleme Hizmetimiz; Türk Patent Enstitüsünü tarafından her ay yayınlanan “Resmi Marka Bülteni”nin ayrıntılı bir biçimde incelenerek marka hukukçularımız ve marka danışmanlarımız tarafından olası risklerin tartışılması ve markasını daha önce koruma altına aldığımız ve marka izleme hizmeti verdiğimiz markalar için herhangi bir risk oluşması durumunda olası risklerin ayrıntılı bir rapor haline getirilerek firmanıza ayrıntılı bir rapor sunulmasıdır. Bu rapor doğrultusunda firmanızın talebi halinde ücret mukabilinde risk taşıyan işlemlerin engellenmesi veya tescil edilen markalara itiraz işlemleri tarafımızdan yapılacaktır.
Markanızın Yurtdışında Koruma Altına Alınması
Türk Patent Enstitüsünü yapılacak normal bir başvuru ile markanız sadece Türkiye Cumhuriyeti Sınırları içerisinde koruma altına alınacaktır. Oysa Marka Tescil Belgesinin sağladığı korumaları çeşitli başvurularla Yurtdışında da kaydettirmek ve koruma altına almak mümkündür.
MARKALAR HAKKINDA AÇILABİLECEK DAVALAR – MARKA DAVALARI
-
Marka Davası (Delil Tespiti Davası)
-
Marka Davası (Maddi Tazminat Davası)
-
Marka Davası (Manevi Tazminat Davası)
-
Marka Davası (Marka Hakkına Tecavüz Davası)
-
Marka Davası (Markanın Hükümsüzlüğü Davası)
-
Marka Davası (Marka ile İlgili Kurum Kararlarının İptali Davası)
-
Marka Davası (Marka İtibarının Kaybı Nedeniyle Tazminat Davası)
-
Marka Davası (Resmi Makamlarca Açılan Markanın Hükümsüzlüğü Davası)
-
Marka Davası (Sözleşmeden Kaynaklanan)
-
Marka Davası (Tanınmış Marka Olduğunun Tespiti Davası)
-
Marka Davası (Tecavüzün Giderilmesi Davası)
-
Marka Davası (Tecavüzün Mevcut Olmadığının Tespiti Davası
-
Marka Davası (Tecavüzün Ref’i Davası)
-
Marka Davası (Tecavüzün Tespiti Davası)
-
Marka Davası (Menfi Tespit Davası)
-
Marka Davası (İstidat Davası)
-
Hakem Tayini Davası
-
Hakem Reddi Davası
-
İtirazın İptali Davası
-
Sözleşmenin Uyarlanması Davası
-
Tanıma Davası
-
Tenfiz Davası
-
Yargılamanın Yenilenmesi