Yargıtay’a Göre Boşanma Sebepleri 2
Geçen hafta Yargıtay’a göre boşanma sebebi olan kavramları anlatmaya başlamıştım.
Bu haftada Yargıtay’ın boşanma sebebi olarak gördüğü sıkça bilinen ve bilinmeyen sebepleri anlatmaya devam edeceğim.
Hastalığı İle İlgilenmemek
Yargıtay’ın boşanma sebebi olarak gördüğü bir kavramda eşlerin birbirlerinin hastalığı ile ilgilenmemesi olmuştur. Yargıtay genel olarak aile birliği içerisinde eşlerin birbirlerinin zor durumlarında destek olmamasını boşanma sebebi saymaktadır. Fakat bu konu Yargıtay kararlarında birçok kez açıkça belirtilmiştir. Örneğin ameliyat olmuş eşi ile ilgilenmemek açıkça bir boşanma nedeni olarak belirtilmiştir. Yargıtay bir kararında aile kavramını genişleterek eşinin ameliyat olmuş babasının ziyarete gitmesini engelleyen kocayı kusurlu saymış ve bunu bir boşanma sebebi olarak açıkça dile getirmiştir. Hastalığı ile ilgilenmemek Yargıtay kararlarında geniş olarak algılanmaktadır. Yargıtay kararlarında tedavi yaptırmama, hasta olan eşine bakmayacağını açık açık söyleme bile ağır kusur sayılmaktadır.
Evlilikten Kaynaklanan Sorumluluklarını Yapmamak
Yargıtay’ın geniş kapsamlı baktığı bir boşanma sebebidir. Evlilik birliğinin taraflara yüklemiş olduğu görevlerden biride ailenin geçimini sağlamaktır. Her ne kadar günümüz şartlarında hayat müşterek olsa da Yargıtay’ın bu konuda bakış açısı kocanın ailesine ve eşine bakma zorunluluğudur. Yargıtay kocanın eş ve çocuklarını geçimini sağlamamasını, evli birine yakışmayan tavırlar içerisinde olmasını, eve geliş gidişlerinin geçerli bir sebep olmaksızın devamlı geç saatlerde olmasını boşanma sebebi saymıştır. Yargıtay bazı kararlarında da bu kavramlara genel olarak değinerek evlilik birliği içerisindeki görevlerini yerine getirmeme, evlilik birliğinin kocaya yüklediği görevleri yapmama gibi sebeplerle boşanma yönünde kararlar da vermiştir.
İftira Etmek
Yargıtay kararlarında geçen bir başka boşanma nedeni de eşe iftira etmektir. İftira gerçek olmayan bir hususta suçlamak olduğu için gerçek olan konularda söylenen sözler dolayısıyla bu kavrama dayanılarak boşanma kararı verilemez. Uygulama da önümüze gelen ve Yargıtay’ın sıkça onayladığı konular ise, eşe iftira atmak, eşin namusu ile ilgili iftiralarda bulunmak, eşinin başka biriyle ilişkisi olduğu yönünden iftira atmak, eşini ahlaksızlıkla itham etmektir.
Yurtdışına Götürmemek
Yargıtay kararların haklı sebeple boşanma olarak görülen değişik konularda mevcuttur. Bunlardan en çarpıcı olanlarından biri de eşini çalıştığı yurtdışına götürmeyen koca hakkında verilen boşanma kararıdır. Yargıtay bu kararında eşini yurt dışına götürmeyen kocanın kusurlu olduğuna ve boşanma sebebinin gerçekleştiğine karar vermiştir. Yargıtay başka bir kararında da eşin karşı koymasına karşı yurt dışına çıkan eşi haksız bulmuş ve boşanma şartları oluşmuştur demektedir.
Daha Önceki Evlilikten Olan Ergin Çocuklarla Görüşmeye Zorlamak
Yargıtay daha önceki evliliklerden olan küçük çocuklara bakılmamasını boşanma sebebi sayarken önceki evlilikten olan ve rüşte erişmiş çocuklarla oturulmaya zorlanmasını da haklı nedenle boşanma sebebi saymıştır.
Eski Evlilikten Olan Çocukları İstememek
Yargıtay daha önceki evliliklerden olan küçük çocuklara bakılmamasını boşanma sebebi saymıştır. Bu yönde birçok kararı bulunmaktadır. Burada ana kıstas önceki evlilik döneminde doğan çocukların yaşıdır. Çocuklar rüşte erişmemiş ise evliliği kabul eden eş çocukları da kabul etmelidir. Çocukları kabul edip onlara kötü şekilde davranmak da boşanma sebebi olacaktır.
Sosyal Ortamlardan Soyutlama
Yargıtay’ın verdiği enteresan bir kararda bu konu olmuştur. Yargıtay kocanın eşin eski hayatındaki sosyal etkinliklerini kısıtlamayı ve eşin sosyal ortamlardan soyutlanmasını boşanma sebebi olarak değerlendirmiştir.
Tarikat Toplantılarına Katılmak
Başlıktan anlaşılacağı üzere oldukça tartışmalı bir konu olduğu kesin. Yargıtay eşin rızası olmadan tarikat toplantılarına katılmayı açıkça boşanma sebebi olarak görmüştür. Burada tarikatın ayrıntılı şekilde açıklaması yapılmasa da günümüzdeki tarikat kavramını her tür dine uyarlayarak düşünebilirsiniz.
Aşırı Alay Etmek
Yargıtayın eşiyle alay eden kocayı haksız görmesi ve boşanma şartlarının gerçekleştiği yönünde kararları bulunmaktadır. Burada ki kıstas eşiyle dalga geçme boyutunun abartılması ve bunun 3.kişilerin önünde de tekrar edilmesi olmaktadır.
Falcılık Yapmak
Falcılık kabahatler kanununda geçen bir suçtur. Yargıtay bir boşanma davasının temyizi değerlendirilirken eşinin rızası olmadan falcılık yapan kadını haksız bulmuş ve boşanma şartları oluştuğundan boşanma kararı vermiştir.
Hırsızlık, Eşten Para Çalmak
Eşlerden birinin diğerinin cebinden para alması her ne kadar ceza hukuku anlamında suç teşkil etmese bile Yargıtay kararları doğrultusunda boşanma sebebidir.
Eve Başka Birini Almak
Yargıtay kararlarında sıkça bahsedilen konulardan biri de budur. Karı veya kocadan her biri eşinin haberi olmadan eve karşı cinsten birini muhabbet etmek amacıyla bile alması Yargıtay gözünde boşanma sebebi olmaktadır.
Ev Eşyalarına Bilerek Zarar Vermek
Yargıtay bir kararında sarhoş eve gelip ev eşyasına zarar veren kocanın bu hareketini boşanma sebebi olarak değerlendirmiştir. Başka bir kararında ise ev eşyalarına devamlı surette zarar veren kadının bu davranışı geçerli bir boşanma sebebi saymıştır.
Evi Terketmeyi Alışkanlık Haline Getirmek
Yargıtay birçok kararında kocanın evi sık sık terk etmesini, evi terk edip eşini arayıp sormamasını boşanma nedeni olarak görmüştür. Bu tür konular daha çok bilinen konular olduğu için bilinen olayları ayrıntılı olarak anlatmayacağım.
Eski Sevgilisi yada Nişanlısıyla Görüşmeye Devam Etmek
Yargıtay kararlarına sıkça konu olan durumlardan biri de eşlerden birinin eski sevgilisi veya nişanlısıyla görüşmeye devam etmesidir. Yargıtay bir çok kararında bu tür bir davranışı boşanma nedeni olarak görmüştür.
Güven Sarsıcı Davranışlar
Yargıtay’ın geniş kapsamlı baktığı boşanma sebeplerinden biride bu kavramdır. Yargıtay güven sarsıcı davranışları genel olarak nitelendirmiş evine bakmamayı, eşe karşı ilgisiz olmayı, eşe karşı soğuk davranmayı, kırıcı konuşmayı güven sarsıcı davranış olarak addederek boşanmanın haklılığından bahsetmiştir.
Yıkanmamak
İlginç bir boşanma sebebi olduğu için bu kavramı belirtmeden geçmek istemedim. Zira Yargıtay bir kararında haklı sebep olmaksızın yıkanmaktan kaçınan kocayı kusurlu bulmuş ve eşin kötü kokuları çekmesinin ve dolayısıyla evlilik birliğini devam ettirmesinin kendisinden beklenemeyecek bir davranış olduğunu belirtmiştir.
Fuhuşa Zorlamak
Fuhuş yapmaya zorlamak Yargıtay kararların ağır kusur olarak geçen bir boşanma sebebidir.
İntihara Kalkışmak
Bu konu her ne kadar tartışmalı olsa da Yargıtay birkaç kararında intihara kalkışan eşi kusurlu bulmuş ve diğer eş açısından evlilik birliğinin devamına imkan kalmadığından boşanma yönünde dosyada hüküm kurmuştur.
Evlilik İçi Tecavüz
2013 senesinde de olsak maalesef ki bu tür şikâyetleri birçok kez duyuyoruz. Dillendirilmeyenlerin ise bilinenin yanında kat be kat fazla olduğunu uzun yıllar mesleki bilginin verdiği deneyimle açıkça öngörebiliyoruz. Yargıtay kararlarında sıkça geçmese de evlilik içi dahi olsa kadının rızası dışında meydana gelen cinsel birleşmeler tecavüz olarak görülmüş ve boşanma sebebi sayılmıştır. Hatta zorla ters ilişki kurmak
Kocasının Tayin Olduğu Yere Gitmemek
Yargıtay Kararlarında geçen bir başka boşanma nedeni de kocasının tayin olduğu yere gitmemektir. Bu konuda eş kocasının tayin edildiği yere gitmeyeceğini açıkça beyan ederse veya gitmez ise bu boşanma nedeni sayılacaktır.
Aldatmak
Artık tüm vatandaşlarımızda malum olduğu üzere eşlerden birinin başka biriyle ilişkide bulunması geçerli bir boşanma sebebidir.
Ailesinin Baskısına Engel Olmamak
Eşlerden herhangi birisi anne veya babasının eşine kötü davranmasına engel olmuyorsa veya olamıyorsa bu Yargıtay’a göre geçerli bir boşanma sebebi olacaktır.
Kocasının İsteğine Aykırı Örtünmek
İlginç boşanma sebeplerinden biri de bu konudur. Yargıtay birkaç kararında kocasının isteğine aykırı şekilde örtünmede ısrar edilmesini boşanma nedeni olarak görmüştür. Konu her ne kadar tartışmalı olsa da veya aksi durumlar yaşanabilme ihtimali olsa da Yargıtay’ın bu konuda verdiği kararlar açıktır. Fakat kocasının isteğine rağmen kapanmayan eş hakkında herhangi bir karar olmasa da düz mantık düşünüldüğünde bu durumunda boşanma sebebi sayılması gerekir.
Sürekli Kavga Etmek
Yargıtay rutin hale gelen kavgayı da eşlerin birbirleriyle uyuşmadığından sebeple boşanma sebebi olarak görmüştür. Sürekli şekilde kavga etmek evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının en bariz göstergesi olmaktadır.
Hocaya yada Üfürükçüye Göndermek
Yargıtay’ın başka bir ilginç kararı da budur. Eşini doktor yerine hocaya yada üfürükçü diye tabir edilen ve tıbbi bilgisi olmayan kişilere gönderen koca boşanma da kusurlu bulunmuştur.
Alkol Bağımlılığı
Yargıtay kararlarında geçerli bir boşanma sebebi olan ve sıkça işlenen konuların başında alkol bağımlılığı vardır. Sürekli içki içmek yargıtaya göre geçerli bir boşanma nedenidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2010/2-259 Esas, 2010/329 Karar sayılı ve 16.06.2010 tarihli kararı bu konuda emsal teşkil edecek mahiyettedir.
Çöp Toplama Hastalığı
Yargıtay’ın sizlere ilginç gelebilecek bir kararı da çöp toplama hastalığı nedeniyledir. Yargıtay kullanılacak eşya niteliğini kaybetmiş şeylerin toplaması psikolojik bir rahatsızlık olarak görmüştür. Bu davranışın diğer eş için evlilik hayatını çekilmez kılmasından dolayı çöp toplama hastalığını geçerli bir boşanma sebebi olarak görmüştür.
Tedaviden Kaçınmak
Yargıtay psikolojik yada kalıtsal sorunlara sebep olabilecek hastalıkların tedavisinden kaçınan eşin bu davranışı kusurlu olarak görmüş ve bu davranışı geçerli bir boşanma sebebi saymıştır.