Yargıtay’a ve Medeni Kanuna Göre Boşanma Sebebi Olmayan Davranışlar
Sevgili Webunya okuyucuları;
Bugüne kadar yazdığımız yazılarda boşanma sebeplerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda da boşanma sebebi yapılamayacak olan davranışlardan bahsedeceğiz. Bu davranışlardan bahsederken Türk Medeni Kanunu ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarından yola çıkacağız.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Öncelikle anlaşmalı boşanma için sunulan protokol ile hâkimin bağlı olmadığını belirtelim. Uygulama da her ne kadar hâkimler genel itibariyle tarafların anlaştığı şekilde hüküm kursa da hâkimler tarafların anlaştığı şekilde protokolü uygulamak zorunda değildir. Hakimler gerek gördüğü değişiklikleri protokol üzerinde yaparak hüküm kurabilirler.
Bir Kerelik Hakaret
Yargıtay kararlarında tek seferlik yapılan hakaretin boşanma sebebi olmadığı devamlı surette veya tekrarı yapılmadığı için sırf bu nedene dayanılarak boşanma şartlarının gerçekleştiğinin kabul edilemeyeceği yönünde birçok kararı mevcuttur.
Bir Bayanla Normal Bir Ortamda Çekilmiş Resim Boşanma Nedeni Sayılmaz.
Yargıtay bu konuda birçok karar vermiştir. Bayanlarla çekilmiş fotoğraflar zamanda sık sık duyduğumuz bir boşanma nedenidir. Bu konuda yazılı ve görsel basında tartışmalar yaşansa da Yargıtay’ın Facebook fotoğraflarına delil niteliği vermesi yada vermemesi konuları ile bu kavram aynı nitelikte değildir. Yargıtay kararlarına göre eşin diğer eşi aldattığının ispatı olarak kullanılan fotoğraflarlar normal bir yerde ve normal bir şekilde çekilmişse tek başına boşanma sebebi sayılamaz. Yargıtay bir kararında davacı kadının eşinin yemekte başka bir kadınlar çektirdiği belirtmesi ve bu fotoğrafları dosyaya sunmasına rağmen normal dışı hiçbir görüntü olmayan bir yemek fotoğrafının tek başına aldatma sayılmayacağını ve boşanma sebebi olamayacağı yönünde karar vermiştir. Yargıtay başka bir kararında işyerinin önünde bir bayanla çekilmiş fotoğrafı da normal bir arkadaşlık olarak sayarak boşanma için yeterli görmemiştir.
Tarafların Boşanmak İstemesi Hâkimi Bağlamaz
İki taraf birlikte boşanmak isteseler dahi hâkim buna kendi kanaat getirmesi gerekecektir. Hâkim tarafları dinleyecek ve evliliğinin yürümeyeceğine kanaat getirecektir. Hâkim evliliğin yürümeyeceğine kanaat getiremiyorsa taraflar istese dahi boşanma kararı vermeyebilir.
Affedilmiş Olaylara Sonradan Dayanılamaz
Taraflardan herhangi birinin affettiği veya suskun kaldığı olaylar boşanma davasında geçerli sebep olarak görülmeyecektir. Yargıtay’ın bu konuda çok fazla kararı mevcuttur. Taraflar eğer yapılan bir olayı affetmiş ve o olaydan sonra da evliliklerine devam etmişlerseaile birliğini ve evliliği etkilemediğinden ileride açılacak bir boşanma davasında bu olaylar delil olarak kullanılamaz. Tarafların affettiği olaya dayanarak boşanma isteme hakları yoktur. Mesela taraflar çeşitli kusurlar işlese de eşler tarafından diğer eşe yollanan sevgi dolu ve evliliğin güzel gittiğini gösteren kelimelerden oluşan mesajlar evlilik birliğinin temelinden sarsılmadığının ispatıdır.
Emekli Maaşı Almak İçin Boşanma
Bu amaçla boşanmak isteyen bir çok çift olsa da emekli maaşı almak için boşanma yapılamaz. Sırf bu amaçla boşanıldığı tespit edilirse bu bedellerin geri ödenmesi talep edilir.
Kadının Çalışmak İstemesi
Yargıtay birçok kararında eşine çalışma izni vermeyen kocayı kusurlu bulmuştur. Yargıtay başka bir kararında ise kadının çalışmak istemesini boşanma sebebi olarak ileri süren davacı kocanın bu iddiasını da geçersiz olduğunu karara bağlamıştır. Kadının bir işte çalışmak istemesi tek başına boşanma nedeni asla olamayacaktır. Aksine kocanın bu isteği reddetmesi boşanma sebebidir.
Belirli Bir Süre Ayrı Yaşamak
Yerleşik yargı içtihatları doğrultusunda belirli bir süre ayrı yaşamak tek başına boşanma sebebi olmayacaktır.
Tartışmalar Sebebiyle Evi Terkeden Eşi Eve Davet Etme
Eşler arasında tartışmalar yaşanıp eşlerden biri evi terkettiğinde diğer eş eğer terkeden eşi eve davet ediyorsa bu yaşanan olayları hoş görü ile karşıladığını gösterir ki sonradan açılan bir boşanma davasında eve davet eden eş diğer eşi affetmiş sayılacak boşanmaya sebep olabilecek olayları hoşgörü ile karşıladığından sonradan buna dayanamayacaktır.
Boy Abdesti Almama
İlginç bir karardır. Yargıtay bir kararında davacı kadının kocasının boy abdesti almadığından bahisle boşanma talebini yerinde görmemiştir. Yargıtay bu kararında boy abdesti almamak boşanma nedeni olamaz diyerek konuya açıkça değinmiştir.
Kısırlık, Çocuğunun Olmaması
Eşlerden herhangi birinin hastalığı sebebiyle çocuk olmuyorsa bu konu da tek başına boşanma sebebi sayılamaz. Fakat çocuk olmamasından kaynaklı olarak aile içinde farklı kavgalar yapılıyorsa bu kavgalar boşanma nedeni olabilecektir. Tek başına çocuk olmaması yargı içtihatlarında açıkça boşanma nedeni olarak görülmemiştir.
Dava Açıldıktan Sonra Yaşanan Olaylar
Davanın açılış tarihinden sonra yaşanan olaylar tek başına boşanma sebebi sayılamaz. Davanın açıldığı tarih itibariyle boşanma sebepleri geçerli değilse mahkeme bu konuda davanın reddi yoluna gidecektir. Yargıtay’ın bu yönde birçok kararı bulunmaktadır.
Boşanma Davasının Geri Çekilmesi (Feragat)
Eğer açılmış boşanma davası feragat sebebiyle sona ermişse davacı eş açtığı davadan önceki olayların tamamını hoş görü ile karşılamış olarak addedilecektir. Bu tarihten sonra yaşanan olaylar yeni bir boşanma davasına konu edilebilse de eskiden yaşanan olaylar feragat sonrasında açılan boşanma davasına konu edilemez.
Yaş Farkı
Yargıtay’ın birkaç kararında dikkatimi çeken bir konudur. Yargıtay yaş farkını tek başına boşanma nedeni olarak görmemiştir. Yaş farkından kaynaklı tartışmalar ve evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının ispat edilememesi sebebiyle Yargıtay davayı bozmuş ve boşanmanın gerçekleşemeyeceğini bildirmiştir.