Kira Sözleşmesi Yenilenirken Yaşanabilecek Sorunlar
Kira sözleşmesinin bitiminde yaşanabilecek en ciddi sorun ev yada işyeri sahibinin yüksek kira bedeli talep etmesidir. Öncelikle imzalanan kira sözleşmesi bitiminden 30 gün önce taraflar sözleşmeyi sona erdireceğine dair bildirimde bulunmamışsa kira sözleşmesi aynı şartlarda yenilenmiş olur.
Türk Hukukunda kira kontratı gayrimenkulde ilk oturulmaya başlandığında yazılı veya sözlü olarak yapılır. Uygulamada kira kontratının her sene yenilenme zorunluluğu bulunmamaktadır. Kira kontratındaki artış oranı sadece yenilenen ilk yıl için bağlayıcıdır. Eski Kanunda olmayan fakat yeni Borçlar Kanununda ayrıntılı düzenlenen hükümlere göre kira artış oranı TÜFE-ÜFE ortalamasının üzerinde olamaz. Bu şekilde sözleşmeye bir madde konulsa bile geçersizdir. Sözleşmeye bu yönde bir madde konulduğu takdirde TÜFE-ÜFE ortalamasının üzerinde kalan oran geçersiz sayılacak ve artış TÜFE-ÜFE ortalamasına göre hesaplanacaktır. Ticaret Odaları tarafından her ay bu ortalamalar açıklanmaktadır.
Sözleşme Yabancı Para üzerinden yapılmış ise sözleşmede artış oranı belirlense bile bu artış oranı kanunen geçersiz olacaktır.
Kiralayanın sözleşmeyi sonlandırması kendiliğinden olamaz. Sözleşme süresi dolsa bile kiracı gayrimenkulü kullanmaya devam etmek isterse kiralayanın tahliye davası açması gerekir. Tahliye davasının sebepleri geçerli olmalıdır. Kiracı, kiralarını zamanında ödüyorsa ve kanunun kendisine yüklediği gayrimenkulü özenle kullanma, komşulara saygı, temizlik ve bakım giderlerine katlanma, ayıpları kiralayana bildirme gibi durumlara uygun davranıyorsa kiralayan kendiliğinden sözleşmeyi sonlandıramaz. Kiralayanın kendisi ve 1. Derecede yakınları için ihtiyacı varsa kiracıyı çıkarmak için tahliye davası açabilir. Tahliye davası sonucunda kiralayan davası kazanırsa davaya konu gayrimenkulü 3 sene boyunca hiç kimseye kiraya veremez.
Kira sözleşmesinin yenilenmesi kiralayan tarafından reddedildiği takdirde kiracı gayrimenkulü tahliye etmek zorunda değildir. 6570 sayılı Kanuna göre Kiracı sözleşmeyi feshedeceğini sözleşme bitiminden 15 gün öncesine kadar bildirmediği ve kanunun kendisine yüklediği edimlerini yerine getirdiği sürece zorunlu haller dışında ve mahkeme karar olmadan tahliye edilemez. Kiralayan, Kiracıyı sözleşme bitiminde çıkarmak istediği takdirde sözleşme bitiminden 30 gün öncesine kadar ihtarname gönderecek ve kiralananı boşaltması için süre verecektir. Fakat buna rağmen kiracı çıkmak zorunda değildir. Bu durumda kiralayan tahliye davası açarak haklı sebeplerini ortaya koymak zorundadır.