Facebook ve Twitter Sahte Profil Hesabı Açmak Suç Mu?
Değerli İnternethukuku.net okuyucuları bu hafta bize en çok gelen soru hakkında sizlerle bir makale paylaşacağım. Son zamanlarda sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte çeşitli suç tanımları da ortaya çıkmaya başlıyor. Özellikle Kanun koyucunun açık olarak tanımlamadığı, hâkimlerinse suçun kapsamını belirlemekte zorluk çektiği bazı internet suçları bu konuda kanun çıkarılana kadar birebir olmayan benzer hükümlerle cezalandırılıyor. Bu sebeple son zamanlarda çok fazla soru aldığımız “Sahte Facebook ve Twitter Hesabı” açılması konusunda çeşitli açıklamalar yapacağım.
Facebook veya Twitterdan Sahte Profil mi Açtınız? O Zaman Suç İşlemiş Olabilirsiniz…
Baştan belirtmek isterim ki sahte profil açmak tek başına asla suç olamaz. Türk Ceza Kanununda benimsenen “Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz” ilkesi gereğince bu konuda bir ceza kanunu maddesi olmadığı için tek başına sahte profil oluşturma eylemi suç değildir. Fakat profil oluştururken kullanılan bilgilerden dolayı TCK ilgili hükümleri gereğince “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal” suçu oluşacaktır. Bu Suçun oluşması için belirli şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Olmayan bir kişi adına açılmış bir profil suç niteliği taşımayacaktır. Yalnız profil açma işleminden sonra yapılacak fotoğraf konulması, bilgi paylaşılması gibi bir çok konu profil açma olayını suç konumuna sokabilecektir. Burada suç teşkil eden eylem tek başına profilin açılması değil, açılan profil bilgilerinde, görsellerinde, paylaşımlarında bir kişinin bilgilerinin yayınlanmasıdır. Önemli olan nokta eğer yapılan eylem içeriğinin suç olmaması isteniyorsa kesinlikle ve kesinlikle başka birine ait fotoğraf, doğum tarihi, ad-soyad, adres, telefon, e-mail adresi kullanmamanız gerekmektedir. Mahkemeler bu tür bir kullanım halinde Sahte facebook yada twitter hesabı açılmasından dolayı değil özel hayatın gizliliğini ifşa etmekten dolayı ceza veriyor. Bu sebeple ceza verilmesi şikâyete bağlıdır. Fakat son yıllarda mahkemelerde bu ve buna benzer konularda birçok şikâyetler yapılmaktadır. En son basının da ilgisini çeken sahte Pelin Batu profillerinin açılmasından dolayı görülen davada Pelin Batu adına profil açıp onun fotoğrafı, doğum tarihi gibi bilgilerini ifşa eden yani açıklayan kişiler hakkında 22 ay hapis cezası verilmiştir. Özellikle sosyal medya kavramı yaygınlaştıktan sonra ortaya çıkan bu suç türünden uzak durulmalı ve sahte olan herşey gibi sahte profillerinde sahiplerine zarar vereceği göz ardı edilmemelidir.
Adınıza Sahte Profil Açılmış. Peki Bu Durumda Ne Yapabilirsiniz?
Bilişim Hukuku konularında bilgili her avukat gibi bende sizlere öncelikle Bağlı bulunduğunuz yer karakoluna yada Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesini vermenizi öneriyorum. Fakat işlemlerin hızlı yürümesi ve bir an evvel sonuç alabilmek adına benzer bir dilekçeyi ilgili cumhuriyet savcılığına vermenizde de fayda olacaktır. Bu şekilde bir işleme başladığınız takdirde bir kere savcılıkta bir kere mahkemede olmak üzere iki kere ifadenize başvurulacak ve şahıslardan şikâyetçi olup olmadığınız tekrar sorulacaktır. Şikâyetçi olduğunu takdirde şahıslara suç sabit görüldüğü takdirde ceza verilecektir.
Avukat Arif BALTACI
Not: Bu yazı internethukuku.net için hazırlanmıştır.